Newsletter :

Een stad in de vrije natuur!

Malmedy paart het dienstbetoon van een belangrijke stad aan de geneugten van het buitenleven. Neergevlijd te midden van “het heerlijkste dal van de Ardennen”, aan de voet van het natuurreservaat en Europees natuurbeschermingsmekka de Hoge Venen, strekt de stad zich uit in een keteldal, omringd door hoge beboste heuvels die van overal zichtbaar zijn en die een zeer mooi groen juwelenkistje vormen dat haar een luchtige en aantrekkelijke aanblik verleent.

 

Deze uitzonderlijke ligging laat haar toe het hele jaar door een interessant toeristisch aanbod te verzorgen. Elk seizoen heeft argumenten om op het voorplan te schuiven. Het “Wallonië van Malmedy” is de Belgische regio die de meeste mogelijkheden biedt om wintersporten te beoefenen. De lente nodigt uit tot wandelingen in de uitgestrekte wouden, in de valleien met onstuimige rivieren of in het geheimzinnige veenlandschap. In de zomer schittert de natuur. De stad en de dorpen zijn voortreffelijk met bloemen getooid en verleiden de toeristen om op de talrijke gezellige terrassen van cafés en restaurants te vertoeven. Er worden dan ook ontelbare activiteiten georganiseerd: openluchtconcerten, kermis, rommel-markten, bosfeest, enz.. De herfst tenslotte, die bomen en struiken met goud bedekt, geeft een extra glans die vooral door de natuurliefhebbers wordt gewaardeerd. Malmedy is dus het hel jaar lang een vakantieoord!

 

Gestimuleerd door de grote vraag naar onderdak, is het aanbod omvangrijk en gevarieerd. Naast de talrijke hotels, campings en vakantiedorpen vinden de toeristen kwaliteitsvol privé-logies. De gîtes, bed and breakfast en de vakantiehuizen voor families en groepen bieden een uiterst brede waaier aan verblijfsmogelijkheden, zowel in de stad als in de schilderachtige dorpen.

 

Op het kruispunt van verschillende culturen hebben de inwoners van Malmedy, hoewel ze franstalig en Waals zijn, een meertaligheid ontwikkeld die door duits- en nederlandstaligen sterk op prijs wordt gesteld. De bezoeker zal het merken bij contacten met de eigenaaars van vakantiehuizen en bij het winkelen in de kleine zaken in de nabijheid of in de super- en hypermarkten, waaronder de meeste handelsmerken vertegenwoordigd zijn. In het centrum zal men onder andere aangetrokken worden door de Ardense streekgerechten die door de ambachtelijke banketbakkerijen en slagerijen worden aangeboden. Maar de bezoeker zal evenzeer verleid worden door de mode- en luxe-uitstalramen. De wekelijkse vrijdagmarkt die op het Place Saint-Géréon in het stadscentrum wordt gehouden, is ook het vermelden waard.

 

Ook de activiteiten die Malmedy aan de vakantiegangers aanbiedt, zijn gevarieerd. Buiten de winterperiode kunnen de sportievelingen gebruik maken van de RAVEL (de vroegere Vennbahn of Venenspoorweg tussen Trois-Ponts en Sourbrodt), de aangelegde paden voor ATB en wandelaars, een bike-park, een minigolf, speelpleinen, een openluchtzwembad en talrijke andere activiteiten voor jong en oud.

 

Op cultureel gebied bezit Malmedy, naast haar rijke architecturale patrimonium en haar befaamde folklore, twee voortreffelijke musea: het Malmundarium in het voormalige klooster naast de kathedraal, dat onder meer hedendaagse tentoonstellingen en een overzicht van de politieke en industriële geschiedenis van de stad biedt, en het Museum 44 Historical Center de Baugnez, dat via een indrukwekkende scenografie de Slag der Ardennen afschildert. Tenslotte programmeert een bioscoop de meest recente films in twee comfortabele zalen.

Vermeldenswaard is ook de belangrijke kliniek die over alle kwaliteitsdiensten van een modern ziekenhuiscentrum beschikt.

 

De bezoeker van Malmedy kan alle nuttige inlichtingen bekomen bij het “Maison du Tourisme”, Place Albert 1er, of bij de receptie van het Malmundarium, Place du Châtelet.